Stel u wilt een woning kopen. Hoe ga je te werk? Natuurlijk kijk je bijna dagelijks op Funda. Dan tref je plotseling een woning aan waarvan echt je hart sneller gaat kloppen….

 Hoe nu verder? Geen stress… Je belt ons op. Woonstrateeg Aankoopmakelaars is er voor jou! Rustig gaan we eerste eens heel even de feiten op een rij zetten. Heb je al eens echt goed laten kijken naar je financiële situatie? Als eerste gaat onze hypotheekadviseur even goed voor je na, wat er financieel mogelijk is en aan wat voor maandlasten je dan moet denken.

We helpen je in een aantal overzichtelijke stappen.

STAP 1.
Onze makelaars nemen contact op met de verkoper of de verkopende makelaar om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de woning gezamenlijk te bezichtigen. Soms wordt de woning verkocht via een inschrijving en een open huis. Bij andere woningen kunnen we samen een bezichtiging inplannen.

STAP 2.
Afhankelijk van de situatie van de aan te kopen woning en het financiële plan dat de hypotheekadviseur heeft gemaakt, bedenken we samen een strategisch plan om de woning te kopen. Jouw eigen aankoopmakelaar onderhandelt de beste prijs uit. Soms moet er direct een eindvoorstel gedaan worden. Ook dan (of wellicht JUIST DAN) is een eigen aankoopmakelaar hard nodig. De Woonstrateeg aankoopmakelaar heeft inzicht in de markt en een gigantische database ter beschikking met historische verkoopopbrengsten van vergelijkbare woningen. Daarnaast verkeert de makelaar bijna dagelijks in de situatie van het bieden op woningen en beschikt daarom over een uitgebreide ervaring. Alle makelaars binnen het team van Woonstrateeg makelaars buigen over een ervaring van tenminste 15 jaar.

Samen met de makelaar wordt het bod bepaald en wordt er onderhandeld over de prijs en overige voorwaarden zoals oplevering, roerende zaken, ontbindende voorwaarden en overige zaken.

STAP3.
Na dit onderhandelingsproces wordt de koopovereenkomst opgesteld. Jouw persoonlijke aankoopmakelaar controleert de koopovereenkomst. We leggen je exact uit, in normaal Nederlands wat alle juridische tekst precies betekent. Deze koopovereenkomst is  de basis van de aankoop en eigenlijk ook het belangrijkste onderdeel in het geheel. Hierin worden de wederzijdse rechten en plichten tussen koper en verkoper schriftelijk vastgelegd. Het is dan ook belangrijk om dit samen met de makelaar die jou begeleid bij de aankoop goed door te nemen.

STAP4.
Afhankelijk van wat afgesproken is in de koopovereenkomst kunnen verschuillende zaken plaatsvinden. We kunnen samen besluiten de woning aanvulllend extra bouwtechnisch te laten keuren. Soms nodigen we een aannemer uit om een geplande verbouwing alvast door te rekenen. In deze periode wordt ook de financiering verder uitgediept. We kijken bij welke bank of instelling het ‘t gunstigste is om de woning te financieren. Voor deze financiering wordt de woning ook door een extra onafhankelijk taxateur nog getaxeerd. Bij al deze zaken, aanvragen en te regelen zaken kun je dingen zelf regelen maar wille n wij je ook graag ondersteunen. Wij hebben een uitgebreid netwerk met partners waarmee we al eerder hebben samengewerkt en kennen dus veel betrouwbare partijen.

STAP5.
Gefeliciteerd! het is zover. Alles is 100% rond. Dit is vaak zo ongeveer 5 weken na het tekenen van de koopovereenkomst. Nu allen nog wachten op de datum van de overdracht bij de notaris. Ondertussen ga je alvast zelf shoppen voor nieuwe meubels in je nieuwe woning. Misschien wel een nieuwe keuken uitzoeken. Jij gaat je voorbereiden op je nieuwe woonomgeving. Je kinderen moeten ingeschreven worden op hun school? Voor veel praktische tips hebben we onze verhuisplanner. Een handig overzicht met zaken die je in deze periode alvast kunt regelen.

STAP6.
De dag van de overdracht. Eerst de laatste inspectie in de woning. Is de woning nog steeds in dezelfde staat als we verwachten toen we de koopovereenkomst tekende? We controleren samen of er geen gebreken zijn in de woning. Werken de aanwezige installaties?  Zijn alle roerende zaken aanwezig zoals bij de koop overeengekomen? Als alles in orde is noteren we de meterstanden van het gas, water en de elektriciteit. Samen vertrekken we naar de notaris waar de akte getekend wordt, waarna je officieel kunt zeggen dat het je nieuwe woning is. Een feestelijke dag waar zowel jijzelf als de makelaar bij aanwezig is. En loop je daarna tegen vragen op? Aarzel niet en neem contact op met ons kantoor. Als vaste relatie van Woonstrateeg Makelaars ben je ook na overdracht altijd van harte welkom met alle vastgoedvragen. zowel m.b.t. de gekochte woning als over overige vastgoedzaken.